Här kommer vi att presentera en del av de taltidningar som ges ut runtom i vårt avlånga land. Vi börjar vår resa i Västernorrland.
Månadens taltidning – Spotlight Taltidningen Västernorrland
Varför är taltidningen medlem i TTF?
– Det är viktigt att tillhöra en intresseförening där medlemmarna som arbetar med taltidningar kan utbyta erfarenheter, reportage, idéer och verka för att en positiv utveckling av Taltidningssverige, säger redaktören Anette Strandqvist, Spotlight Taltidningen Västernorrland.
Näst äldsta taltidningen i Sverige
Sedan 1963 har det funnits en taltidning för synskadade i Västernorrland. Den startades av synskadade Stig Blomkvist i Örnsköldsvik i samarbete med biblioteket och Synskadades Riksförbund. I slutet av 60-talet övertog landstinget (numera Region Västernorrland) ansvaret för Västernorrlands taltidning.
Så sent som 2015 fick taltidningen ett förnamn och heter sedan dess Spotlight Taltidningen Västernorrland.
Taltidningens hemvist
Spotlight återfinns inom enheten för Kultur och lyder under Biblioteksutveckling inom Region Västernorrland. Syftet med taltidningen är att möta synskadades och läshindrades behov och göra dem mer delaktiga i samhället genom intervjuer och beskrivande reportage. Att förmedla anpassad samhällsinformation och vara ett komplement till övrig media.
Spotlights utveckling genom åren
Ensamredaktören och tillika ansvarig utgivare Anette Strandqvist har arbetat med taltidningsproduktionen sedan 1989. Hon har aktivt varit engagerad i taltidningens utveckling vad gäller teknik och innehåll.
– Det började med rullband och därefter kassettband och 2005 övergick vi till cd-utgivning. Idag finns det olika format att välja på och det kostar ingenting att ta del av tidningen, säger Anette.
Taltidningen publiceras varannan vecka och finns i olika format såsom daisy- och audio-cd, podcast, appen TTVN play, via Legimus, taltidningens egna webbplats www.taltidningenvasternorrland.se och som bilaga till upplästa dagstidningar via MTM.
– Reportagen kan handla om ökad tillgänglighet i samhället, förändringar i stadsmiljön, ögonsjukvård, nya hjälpmedel, mode, konsumentnyheter, porträtt av kulturarbetare, politiker, läsare och det är alltid stående inslag av talbokstips och lokala nyhetsnotiser.
Mer tillgängliga taltidningar
– Cd-formatet får allt färre läsare och fler väljer ett digitalt alternativ. Nu hoppas vi i taltidningsbranschen på Kulturdepartementets förslag om att göra fler tidningar tillgängliga genom MTM:s distributionssystem. Då kommer även kommunala regionala taltidningar att ingå och alla som har behov av en taltidning kan få en daisyspelare gratis och hjälp med installation och support, säger Anette.
Tillgänglig webbplats
Under 2024 fick Spotlight Taltidningen Västernorrland en alldeles egen webbsida med nya funktioner, tillgänglighetsredogörelse och transkribering (allt ljud finns på sidan i textform) för att möta de nya ställda lagkraven på digital tillgänglighet på webben. Tidigare delade Spotlight webbsida med den lättlästa tidningen Y-bladet och inläsningstjänst som också tillhör Region Västernorrland och kulturenheten.
Flexibel publicering och teamwork
Spotlights ljudstudio ligger sedan 2019 i Regionens hus i Härnösand. Redaktören har en flexplats i huset och i regionens lokaler på andra orter. Med dagens digitala teknik kan tidningen publiceras varsomhelst där det finns internetuppkoppling.
Inom Biblioteksutveckling finns ett team bestående av Spotlight redaktör, Y-bladets redaktör, biblioteks samordnare och en tillgänglighetskonsulent. De har veckovisa verksamhetsmöten där t ex marknadsföringsinsatser planeras internt och externt. Det finns också ett Tillgänglighetsnätverk där länets bibliotek är anslutna och där Spotlight och Y-bladet ingår, för att delge varandra tillgänglighetsinsatser och dela med sig av varandras kompetens.
Foto: Sebastian Andersson
Text: Anette Strandqvist
KONTAKTINFORMATION
Redaktionen: 0611 845 44
Röstbrevlåda: 0611 801 30
Webb: www.taltidningenvasternorrland.se